Verschil hypnotherapie en show hypnose

Het verschil tussen show hypnose en hypnotherapie

Hypnotherapie

Ik merk in de praktijk dat veel mensen terughoudend zijn naar hypnose. De meeste mensen hebben een bepaald beeld bij hypnose. Al dan niet gekleurd door de shows of filmpjes op tv en You Tube.  In dit blog zal ik het verschil tussen show hypnose en hypnotherapie verduidelijken.

Het idee dat iemand ineens tegen je zegt; “slaap” en dat je dan in de macht van de ander bent. Dat iemand jou getallen kunt laten vergeten, of zoals Victor Mids in Mind Fuck. Die laat iemand azijn drinken in een suikercirkel alsof het limonade is, wat ik overigens geweldig vond. Dit maakt dat ik van veel mensen hoor, hypnose dat durf ik niet. Zelfs mijn eigen vader durft nog steeds niet bij mij in hypnose. En de angst is onterecht maar wel begrijpelijk.

Want kan ik dit soort dingen ook doen? Waarschijnlijk wel, maar jij ook! Al zullen we wel moeten oefenen. Maar weet je, ik heb niet het verlangen om dit te doen. Mijn insteek en intentie zijn totaal anders.

De verschillen tussen show hypnose en hypnotherapie

Doel

Het allergrootste verschil is het doel. Het doel van een showhypnose is vermaak, bij mij is het de intentie om iemand te helpen met een probleem.

Wie speelt de hoofdrol

Bij de showhypnose is de hypnotiseur de ster, bij mij is dat diegene die hulp komt vragen. De showhypnotiseur wil graag dat zijn truc als iets wordt gezien wat speciaal is, hij kan iets wat de rest niet kan. De vrijwilliger is het middel om dit te bevestigen, wel een zeer gewaardeerde, maar de hypnotiseur krijgt de credits.

Met hypnotherapie wil ik iemand juist een heel ontspannen en prettige ervaring geven waarin ze helemaal zichzelf mogen en kunnen zijn. Waardoor het zelfvertrouwen sterker wordt en duidelijker naar voren kan komen. He gevoel, dit ben ik en dat is genoeg! Noem het empowerment of assertiviteit, het is in ieder geval heel fijn om af en toe weer eens te voelen dat je goed genoeg bent! Ik ben daarin slechts een gids.

Verschil in werkwijze

Bij showhypnose is er maar een korte introductie, misschien even wat beleefde vragen en wat onopvallende handigheidjes van de hypnotiseur. Met hypnotherapie is het voorgesprek een heel belangrijk onderdeel van de hypnosesessie. De suggesties die ik tijdens de hypnosesessie ga geven komen voort uit dit gesprek. De woorden die iemand zelf gebruikt zijn logisch en aanvaardbaar voor het brein. Alleen deze woorden zullen bij iemand goed binnenkomen en beklijven. Tijdens het voorgesprek noteer ik daarom zoveel mogelijk woorden uit dit gesprek, die kunnen helpen om het probleem op te lossen. Deze woorden helpen om iemand diep te laten ontspannen, rustig te worden in het hoofd, meer zelfvertrouwen te krijgen enz.

Zijn de gegeven suggesties vermakelijk of opbouwend

Ik ben van mening dat iemand in hypnose brengen helemaal niet moeilijk of ingewikkeld is. Als je het wilt kan ik het je zo leren. Je moet gewoon begrijpen hoe het menselijk brein werkt en reageert op bepaalde prikkels. Het verschil is wat je doet met diegene die in hypnotische staat is. Het echte werk begint pas nadat iemand in hypnose is. Het brein is dan namelijk gevoeliger voor suggesties. Let wel: er zit een beveiliging in je brein (die noem ik de kritische factor) die alleen logische en acceptabele suggesties toe laat. De suggesties die de show hypnotiseur geeft, zijn voor het vermaak van anderen. De suggesties die ik geef zijn om diegene te helpen om zijn of haar probleem op te lossen.

Overeenkomsten tussen show hypnose en hypnotherapie

Er zijn wel overeenkomst! In beide gevallen moet diegene die in hypnose gaat er mee instemmen om in hypnose te gaan en de gegeven suggesties te accepteren. Maar vraag je je af, waarom zou je dan een zure citroen eten, dat wil je toch niet? Het antwoord is verassend genoeg, ja blijkbaar wel! Misschien niet bewust maar je hebt er ook niet echt een heel groot probleem mee om het wel te doen.

Kan je zomaar in hypnose

Bedenk dat als je al naar een show gaat, je nieuwsgierig bent. De show hypnotiseur heeft een aantal manieren om de beste proefpersonen uit te kiezen. Vaak kiest hij iemand die vooraan zit, die willen vaak echt graag. Verder zijn er wat handigheidjes om te ontdekken of iemand makkelijk in hypnose te brengen is. Er zijn namelijk mensen die gevoeliger zijn (zogenaamde virtuozen) voor hypnose dan andere. Als deze gevoeligste persoon in hypnose gaat zien de andere vrijwilligers, en hun onderbewuste brein, bevestiging dat deze hypnotiseur iemand in hypnose kan brengen.

En vergeet niet de groepsdruk, je bent wel een echte spelbreker als je voor een paar honderd man een beetje bijdehand gaat lopen doen, de hele zaal is op de hand van de hypnotiseur wie ben jij dan om dit a plein publiek te betwijfelen. Deze twee factoren maakt dat ook de iets sceptischere mens waarschijnlijk wel in een lichte hypnotische trance gaan. De hypnotiseur laat hun niet al te heftige opdrachten doen maar meer iets gemakkelijks zoals een getal vergeten, dat vindt hun brein nog wel acceptabel. En soms lukt het gewoon niet, dat wordt meestal niet breed uitgemeten. Victor Mids vind ik daarin oprecht, hij laat vaak zien hoe het brein werkt en dat het niet altijd lukt om elk persoon de opdracht juist te laten doen.

Werkrelatie

Dit bovenstaande speelt nauwelijks bij hypnotherapie, waar de sessie meestal in een 1 op 1 plaats vindt. Maar de hypnotherapeut heeft bovenstaande ook helemaal niet nodig. Diegene die tegen over hem of haar zit heeft de moeite genomen om naar de sessie te komen, moet ervoor betalen en heeft een probleem wat opgelost dient te worden. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik ga niet mijn ziel en zaligheid bloot leggen aan iemand die ik niet vertrouw.  Bij hypnotherapie is er dus een heel andere werkrelatie, de klant komt iets halen en hoeft niks te brengen.

Hypnotherapie is geen showhypnose

Zoals je hebt kunnen lezen zit het verschil tussen show hypnose en hypnotherapie voornamelijk in het doel en de werkrelatie. Het doel van hypnotherapie is iemand te helpen met een probleem en diegene meer ontspanning, zelfvertrouwen, empowerment laten ervaren. Als het ware een reset van het brein, een kick start voor de mind set. Iemand een citroen laten eten zal het probleem op geen enkele manier oplossen en zal ik dus ook niet doen.

Maar besef wel dat als het brein in staat is om een suggestie aan te nemen die iets zuurs zoet laat smaken, hoe krachtig is dit dan niet? En hoe zou het zijn om zoiets te gebruiken om suggesties te geven om gezonder te eten, meer te sporten, liever te zijn voor jezelf, beter te slapen, meer zelfvertrouwen te voelen?

Dat is de kracht van hypnotherapie.  Je gaat op zoek naar die suggesties die voor jou relevant zijn, om zo je geweldige brein te laten focussen op de dingen die jou verder helpen.

Ik hoop dat bovenstaande iets meer duidelijkheid heeft geschept. Heb je toch nog een vraag stel deze gerust reply gewoon op deze mail.

Enne wat lijkt jou het engst van hypnose? Laat het mij weten.

Download mijn GRATIS hypnose en laat je verrassen! Een positieve mindset sessie waarna je je als nieuw voelt. Je ontvangt daarbij ook elke nieuwste blog vol tips voor een positieve mindset, ontspanning en empowerment in je mail. Download de hypnose hier!

Vorig bericht
Wat is hypnose en hoe werkt hypnotherapie?
Volgend bericht
Tien praktische tips voor rust en ontspanning tijdens de Corona crisis

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan