Wat is hypnose en hoe werkt hypnotherapie

Wat is hypnose en hoe werkt hypnotherapie?

Hypnotherapie

In dit artikel ga ik je vertellen wat hypnose is. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de wetenschap is er nog niet helemaal over uit wat hypnose dan precies is en doet. Dat het  verandering van hersengolven geeft en daarmee ook veranderingen in het brein is wetenschappelijk bewezen. Maar zoals altijd is er is ook nog een hoop onbekend.

Als Bèta vrouw wil ik altijd graag weten hoe en waarom iets werkt. Dat het werkt weet ik omdat ik het zelf heb ondergaan en uit eigen ervaring als therapeut in de praktijk. Doordat ik graag het naadje van de kous wil weten heb ik wel een aantal antwoorden op de vragen die mij het meest gesteld worden over hypnose en hypnotherapie. In deze blog neem ik je mee in wat ik je kan vertellen over hypnose en hypnotherapie en zal ik zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat het dan precies doet en bij wie.

Luister hier mijn gratis positieve mindset hypnose

Wat is hypnose

Definitie hypnose en hypnotherapie

Er is zijn geen officiële definities voor hypnose en hypnotherapie maar onderstaande definities worden algemeen gebruikt.

Definitie hypnose: Hypnose is een toestand waarin je jezelf zover laat gaan in een doelgerichte dagdroom, dat je jezelf losmaakt van je uitwendige omgeving, en opgaat in je innerlijke werkelijkheid.

Definitie hypnotherapie: Hypnotherapie is een vorm van hulpverlening waarbij de hypnotherapeut spontane c.q. aanwezige trancefenomenen versterkt of induceert en zich rechtstreeks richt tot het onderbewuste van de cliënt om op die wijze hem of haar te activeren tot het reduceren c.q. oplossen van klachten van emotionele, mentale of fysieke aard. Het (gedeeltelijk) passeren van de kritische factor van het bewustzijn met als doel accepteren van selectieve gedachten.

Oké in simpelere bewoording:  hypnose is is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggesties. Een hypnotherapeut kiest samen met de cliënt de juiste suggesties om zo tot een oplossing van zijn of haar problemen te komen.

Hoe werkt hypnotherapie?

Het breinmodel

Om de werking van hypnose en hypnotherapie enigszins duidelijk te maken gebruik ik een versimpelde weergave van het brein. Laten we stellen dat de werking van het brein uit drie pijlers bestaat. Het bewustzijn, het onderbewustzijn en het autonome bewustzijn. Elk van deze delen heeft zijn eigen specifieke taken. Zie de tekening hieronder.

 

 

Het autonome bewustzijn

Dit stuurt de alle  (automatische) processen aan, waar we niets voor hoeven te doen, maar waar wel invloed op uit kunnen oefenen zoals:

  • Ademhaling
  • Hartslag
  • Immuunsysteem
  • Bloeddruk
  • Spijsvertering

Het bewustzijn

Die delen van het brein die betrokken zijn bij het:

  • Tijdelijk geheugen
  • Logisch en analytisch denken
  • Rationaliseren
  • Wilskrachtplaatje uit boek met cirkels

Het onderbewustzijn

Die delen van het brein die betrokken zijn bij:

  • Het lange termijn geheugen
  • Bescherming
  • Emoties
  • Overtuigingen
  • Gewoontes

Kritische factor

Functie kritische factor

In het versimpelde model van de werking van je brein is de kritische factor het spamfilter tussen je bewustzijn en onderbewustzijn. De kritische factor filtert binnenkomende informatie en weerhoudt ons ervan om onbekende informatie zomaar te accepteren en op te slaan in je onderbewustzijn. Of om informatie zomaar te verwijderen uit je onderbewustzijn.

De kritische factor ontstaat pas als je ongeveer 8 jaar bent. Daarvoor accepteert je onderbewustzijn over het algemeen heel gemakkelijk informatie en suggesties. Dit is waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat jonge kinderen heel snel kunnen leren. Ze moeten namelijk stand houden in hun leven, daarvoor is adaptatie aan je gezin en omstandigheden heel belangrijk. Jonge kinderen nemen al snel iets voor waar aan, sinterklaas, monsters, kabouters alles is nog mogelijk.

Dat maakt jonge kinderen ook extreem beïnvloedbaar zijn, ook voor onveilige thuissituaties of trauma’s in de vroege levensjaren. Stel je maar eens voor wat er gebeurd in het brein als er regelmatig opmerkingen worden gemaakt dat het kind, dom, lelijk, of niet gewenst is. Deze overtuigingen komen terecht in het onderbewuste. Soms worden deze overtuigingen in het verdere leven niet meer bekrachtigd en heeft iemand daar nooit meer last van, maar als de overtuiging wel bevestigd wordt door bepaalde gebeurtenissen kan het problemen opleveren. Let wel: bepaalde overtuigingen hoeven helemaal niet te worden veroorzaakt door extreme jeugdsituaties, lees maar eens onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld kritische factor

Ik zag in de praktijk bijvoorbeeld Jan. Jan was een man van 45 jaar. Hij twijfelde over zijn baan, maar met name zijn rol in het team. Dat liep niet zo lekker, hij had het gevoel dat er niet goed naar hem werd geluisterd en dat er beslissingen achter zijn rug om werden genomen. Hij had daarover een gesprek gehad en daaruit kwam niet duidelijk naar voren dat dit ook daadwerkelijk zo was. Dat zat hem dwars, feitelijk kon hij het ook niet benoemen maar zijn gevoel was er wel. Dat gaf wrijving en maakte hem onzeker.

Uit het vraaggesprek kwam dat hij een nakomertje was in een groot liefdevol gezin. Altijd als er een belangrijk besluit moest worden genomen over een begrafenis, verhuizing, scheiding of wat dan ook, werd hij weggestuurd. Er tegen hem gezegd; daar ben jij nog te klein voor, hier snap jij nog niks van. Dit werd gedaan vanuit liefde en de wens om hem tegen de boze buitenwereld te beschermen, maar het creëerde een overtuiging in zijn onderbewuste. Namelijk die van, ik ben niet volwaardig genoeg om mee te doen in besluiten. Daar liep hij in zijn latere leven weer tegen aan.

Willen we een gedragsverandering teweeg brengen, dan is de meest effectieve manier daarvoor om de overtuigingen in het onderbewustzijn aan te passen. Wanneer we aan het onderbewuste nieuwe informatie willen toevoegen , zit de kritische factor in de weg. De kritische factor vergelijkt de nieuwe informatie met de reeds bestaande informatie in het onderbewustzijn. Nieuwe informatie wordt in de regel slecht tot niet geaccepteerd, bekende informatie wel.

Passeren kritische factor met hypnose

Hypnose zelf kan niet iets voor iemand veranderen, het is gewoon een staat van zijn, net als wakker zijn of slapen, maar in hypnose is de kritische factor als het ware afgeleid en op dat moment is het onderbewustzijn toegankelijk voor nieuwe suggesties. Om de kritische factor te passeren moet aan een aantal voorwaarde worden voldaan:

  • er moet een duidelijke wens, of op zijn minst toestemming zijn om in hypnose te gaan of verandering te maken
  • de suggesties dienen acceptabel te zijn voor diegene die in hypnose is
  • onzekerheid, angst en twijfel moeten niet aanwezig zijn
  • men moet bereid zijn om de opdrachten van de hypnotherapeut op te volgen

Wat moet je kunnen om in hypnose te gaan

Kan iedereen in hypnose?

Bekend is dat de ene mens gevoeliger is voor hypnose dan de ander. Net als je verschil hebt in het lachen om een grap. Als je aan een zaal vol mensen een grap verteld zijn er een aantal die heel flauwtjes glimlachen, de meerderheid zal gewoon lachen en een deel zal bijna van de stoel vallen van het lachen. Mits het een goede grap is natuurlijk!

Zo is het ook met hypnose, tussen de 10-15% van de mensen gaat super snel en gemakkelijk in hypnose (de floppers of virtuozen), de meerderheid 70-80% heeft daar 5 tot 10 minuten voor nodig een een aantal zo’n 10-15% van de mensen hebben langer de tijd nodig of lukt het helemaal niet. Van te voren weet je niet altijd tot welke groep je behoort. Ik heb al heel vaak gehoord: ik denk niet dat ik het kan hoor!, waarna iemand heel gemakkelijk in hypnose gaat.

Probeer hier zelf mijn gratis positieve mindset hypnose

Je bent vaak al in een hypnotische staat geweest

Hypnose wordt vaak weggezet als iets moeilijks of magisch en daarom vaak ook eng. Maar hypnose is geen vreemd verschijnsel voor je lichaam of brein. We raken al regelmatig in een alledaagse vorm van hypnose oftewel trance.  Als je van lezen houdt ken je het waarschijnlijk wel dat je zo in het boek verdwenen bent dat je niet hoort dat iemand je roept. Ik heb mijn moeder wel eens bijna geslagen omdat ze mij abrupt uit mijn verhaal trok door mij hard aan te stoten en te zeggen: he luister nou eens! Jemig ik was woest, ik was zover weg ik schrok mij rot.

Of als je niet van lezen houdt, auto rijden. Je rijdt van je werk terug naar huis na een lange dag. De dag passeert je gedachten en als je wordt gebeld en iemand je vraagt waar je bent, dat je dit eigenlijk niet precies weet en echt weer bewust met je aandacht naar buiten moet gaan om waar te nemen waar je je nu precies bevind.  Beide  vormen van alledaagse trance. Hypnose is dus geen vreemd verschijnsel voor je lichaam of brein. Bovenstaande voorbeelden hebben een gemeenschappelijke factor namelijk focus.

Vertrouwen in de hypnotherapeut

Blijkbaar is focus of de eentonigheid een middel om in alledaagse hypnose te komen, maar vaak gebeurd dit onbewust en ben je er ook zomaar weer uit. Eigenlijk heb je iemand nodig die je bewust helpt om in deze trance te komen en daar te blijven zolang als het nodig is, de hypnotische trance. Daar is de hypnotherapeut voor, maar die kan dit niet zomaar volbrengen. Het allerbelangrijkste is vertrouwen, vertrouwen dat de therapeut jou veilig houdt, jou hoort, ziet en respecteert. Dat het oké is dat jij dit spannend en moeilijk vind, maar dat het goed komt.

Eigenlijk heeft de hypnotherapeut jou meer nodig dan anders om. Jij moet bereid zijn te luisteren naar wat hij/zij zegt. Je gewoon even helemaal nergens mee te bemoeien, vaak is dat al een dingetje. We willen graag de ander van dienst zijn of controle houden.  Dat het je niet helemaal 100% lukt om alles los te laten is helemaal prima, zelfs heel gewoon, zeker de eerste keer. Het is voldoende om de juiste intentie te hebben, dat jij het oké vindt en het zo goed mogelijk loslaat. Als dit niet zo is, gaat het niet lukken. Het is dus niet zo dat de therapeut jou zomaar in hypnose kan houden. Het is een samenwerking met wederzijds goedbevinden.

En ja, dat betekent dus dat de mensen die tijdens een show hypnose vreemde dingen doen, dit met volledige goedkeuring van diegene is. Lees mijn andere blog: Het verschil tussen showhypnose en hypnotherapie voor meer achtergrond.

Voor wie is hypnotherapie?

Iedereen die wil veranderen

Eigenlijk voor iedereen die een verandering wil in zijn of haar leven. Sommige overtuigingen zitten zo diep, dat het niet altijd voldoende is om erover te praten. Ze zitten als het ware vast in het onderbewuste deel van jezelf. Via hypnotherapie krijg je gemakkelijk toegang tot je eigen onderbewuste, waar je oorzaken (zoals weinig assertiviteit, laag zelfbeeld, negatieve gedachten, onrust in je lichaam, razende gedachten) kunt opsporen en direct oplossing kunt vinden. Dat maakt het geschikt voor heel veel klachten omdat het oorzakelijk werkt.

Klachten

Hieronder een kleine opsomming van een aantal klachten:

  • burn-out
  • hoofdpijn
  • stressklachten
  • slapeloosheid
  • weinig energie/futloos
  • overspannen zijn
  • ademhalingsklachten
  • angstaanvallen
  • piekeren
  • buikklachten (prikkelbaar darmsyndroom PDS)

Resultaten van hypnotherapie

Bij hypnose dus is sprake van:

  1. concentratie (focus) van de geest
  2. diepe ontspanning van het lichaam
  3. een verhoogde gevoeligheid voor suggesties

Nieuwsgierig hoe dat voor jou zou zijn? Download hier mijn gratis positieve mindset hypnose.

Maar wat levert hypnose nu op? Waarom doe ik hypnose en niet gewoon Mindfullness of ontspanningstherapie?

Snelheid

Waarom ik zelf zo blij van hypnose wordt is de snelheid. Echt, ik hou van rust, slowcooking, Mindfulness, ontspanningsoefeningen, wandelingen, yoga enz. Maar problemen los ik liever gewoon lekker snel op. Als ik iemand een reguliere ontspanningsoefening of visualisatie laat doen ben ik zomaar een half uur tot 3 kwartier kwijt voordat diegene echt in diepe ontspanning is. Vaak moet diegene dan ook nog wat zelf doen en dan is de sessie alweer snel  voorbij voordat we het probleem kunnen oplossen. Als ik iemand in hypnose breng heb ik daar vaak maar 5 minuten voor nodig. Dan is er dus veel meer tijd om in die diepe ontspanning te verblijven en om aan het probleem te werken. Dubbele winst.

Doorbreken van oude patronen

Hoe vaak ik al in een traject met mensen heb gehoord. Ja het gaat wel beter maar… Ik wil wel veranderen en ik weet ook hoe ik dat wil en moet doen, maar elke keer als ik mij weer in zo’n situatie begeef verval ik steeds in mijn oude patroon. Ik zie het mezelf doen, ik kijk ernaar maar het lijkt wel of ik geen controle heb over wat ik doe of zeg. En dat waren mensen die gedreven waren en heel bewust oefenende maar sommige oude gewoontes bleven maar terug komen. Dit zijn de overtuigingen die geworteld zitten in het onderbewuste. Hypnotherapie kan de dieper gelegen overtuigingen gemakkelijk laten vervagen en andere overtuigingen de overhand geven. Een reset als het ware.

Kracht van hypnose in het brein

Bij de meeste mensen kunnen de suggesties die gegeven worden door de hypnotherapeut tijdens een hypnose gebruikt worden om pijnklachten te verminderen, herinneringen te herbeleven of zoals in show hypnose wel eens gebeurd geheugenverlies te veroorzaken. Een aanzienlijke hoeveelheid hersenscans toont aan dat deze mensen zich hun reacties niet inbeelden of doen alsof hypnose werkt. Als mensen reageren op hypnotische suggesties gedraagt het brein zich anders dan wanneer ze uit hun eigen wil op diezelfde manier reageren of wanneer zich iets inbeelden.

En als bovenstaande je angst aanjaagt bedenk dan dit. Als een hypnotiseur op het podium een voor hem onbekend iemand kan overtuigen dat azijn heel lekker zoet smaakt, hoe krachtig is deze methode dan wel niet!

Meer zelfvertrouwen en energie

Stel je voor wat het effect is van een positieve suggestie, waar de persoon in hypnose ook wat aan heeft, bijvoorbeeld om meer zelfvertrouwen te voelen, meer energie te hebben, lekker in te kunnen slapen, minder pijnklachten, geen angst meer hebben voor dominante mannen.

En dat is dus wat ik als hypnotherapeut mag doen. Iemand helpen een positieve mindset te creëren, een stevig stuk empowerment waardoor iemand meer zelfvertrouwen krijgt en energie overhoudt. Om die leukere vrouw, moeder, partner te kunnen zijn.

Ben je ook benieuwd wat hypnose met jou doet? Of gewoon nieuwsgierig naar hoe het voelt? Download mijn e-book met een gratis hypnose sessie. https://www.uurtjevoorjezelf.nl/gratis-hypnose/

Download mijn GRATIS hypnose en laat je verrassen! Een positieve mindset sessie waarna je je als nieuw voelt. Je ontvangt daarbij ook elke nieuwste blog vol tips voor een positieve mindset, ontspanning en empowerment in je mail. Download de hypnose hier!

Vorig bericht
Hoe jouw overtuigingen je positief denken beïnvloeden
Volgend bericht
Het verschil tussen show hypnose en hypnotherapie

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan