Positief denken hoe doe je dat

Hoe jouw overtuigingen je positief denken beïnvloeden

Wat ik altijd doe als ik jarig ben, is terug kijken naar het afgelopen jaar. Daar begon ik mee toen ik een jaar of zeven was. Ik kan me nog herinneren dat ik toen dacht: het was echt zo leuk om zes te zijn, ik zou nog wel een jaartje zes willen zijn. En toen ik acht werd dacht ik: het was zo leuk om zeven te zijn. Vanaf toen heb ik dat gevoel heel lang gehouden. En ja, ik heb een superfijne jeugd gehad, dus dat is makkelijk praten. Maar er veranderde eigenlijk niets aan dit gevoel toen ik op mijn 18e in het ziekenhuis kwam met een auto-immuunziekte, compleet met beenmergpunctie. Het besef dat je sterfelijk bent en jarenlang prednison gebruik met bijbehorende bijwerkingen. Ik weet nog heel goed dat ik 19 werd en ineens dacht: wil ik eigenlijk wel nog een jaar 18 zijn? Met al deze toeters en bellen. Ik vond het eigenlijk heel stom van mezelf, maar het antwoord was ja! Want er waren ook zoveel toffe/waardevolle momenten geweest. Hoe kun je positief denken en positief in het leven staan?

Hoe waardevol is jouw leven?

Ik realiseerde mij deze week dat ik eigenlijk elk jaar oprecht kon zeggen, het was mooi om 27 en 34 jaar te zijn geweest, al moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik niet elk jaar nog eens over zou willen doen. Natuurlijk, er waren ook zwaardere jaren, er wordt niet voor niets gezegd het leven gaat niet over rozen. En ik weet dat er genoeg mensen zijn die zoveel meer op hun bordje krijgen, maar ook mensen met minder troep.

Confirmation bias

Wat mij al jaren opvalt in de praktijk is dat sommige mensen die naar verhouding kleine ellende hebben meegemaakt hun leven als heel zwaar ervaren, terwijl andere zoveel shit hebben dat ze erin verzuipen, maar hun leven als waardevol ervaren en zelfs nog kunnen lachen. Dit zijn natuurlijk twee uiterste, maar de basis ligt naar mijn idee in wat ze de confirmation bias (bevestigingsvooroordeel) noemen.

Dit houdt in dat als we geconfronteerd worden met iets wat niet overeenkomt met onze verwachtingen, ons automatische systeem geneigd is om dat te negeren. Dit is een cognitieve shortcut die ons heel wat geestelijke energie bespaart omdat hij voorkomt dat we steeds een ander mentaal model van de wereld moeten ontwikkelen als we op feiten stuiten die in strijd zijn met onze overtuigingen. Maar het kan daardoor ook de zaken die we horen en zien vertekenen zodat ze overeenkomen met onze verwachtingen.

Onderzoek

Daar is al veel onderzoek naar gedaan, op YouTube zijn er veel filmpjes van. Een leuk voorbeeld vind ik het onderzoek waarin ze vrijwilligers laten kijken naar een zwart wit afbeelding van een banaan! De vrijwilligers werd gevraagd om de achtergrond zodanig aan te passen zodat deze dezelfde kleur kreeg als de banaan. Het grappige is dat de vrijwilligers zonder het te beseffen kozen voor een licht gele achtergrond. Ze namen zo duidelijk aan dat de banaan geel zou zijn dat hun hersenen besloten dat dit ook zo was.

Dit maakt het meer dan aannemelijk dat deze confirmation bias ook van invloed is op jou oordeel over situaties. En dat weten we eigenlijk al, er zijn niet voor niets uitdrukking als; bij jou is het glas altijd halfvol of halfleeg of selffulfilling prophecy.

Als hypnotherapeut ben ik dol op het brein

Als hypnotherapeut (en als mens) smul ik natuurlijk van dit soort onderzoeken, geweldig dat brein. Overtuigingen zijn zo krachtig, laat je deze voor of tegen je werken? Ik zou zeggen voor!

Dus ik heb mezelf voorgenomen om vanaf nu elke dag even stil te staan met mijn overtuigingen over de dag die voor me ligt. En of deze gebaseerd zijn op feiten of emoties. Hoe wil ik vandaag mijn wereld inkleuren, ga ik mij focussen op alles wat negatief is om mijn veronderstelling te bekrachtigen dat het een waardeloze dag is. Of geef ik toe dat ik chagrijnig ben en bedenk wat mij deze dag kan helpen om ook een aantal positieve aspecten in te vlechten. Want als je dat niet doet wordt het waarschijnlijk ook een mindere dag omdat je brein nou eenmaal zo werkt. Ik daag je uit om hetzelfde te doen!


En mocht je hulp nodig hebben met het ombuigen van overtuigingen door middel van hypnose, ik help je hier meer dan graag bij. Je kunt hier contact met mij opnemen.


 

Download mijn GRATIS hypnose en laat je verrassen! Een positieve mindset sessie waarna je je als nieuw voelt. Je ontvangt daarbij ook elke nieuwste blog vol tips voor een positieve mindset, ontspanning en empowerment in je mail. Download de hypnose hier!

Vorig bericht
Hypnose, dat is toch hartstikke eng?!
Volgend bericht
Wat is hypnose en hoe werkt hypnotherapie?

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan